Jalkapalloa, musiikkia ja maailmanrauhaa osa 2

 In Musiikin merkitys, Musiikki ja hyvinvointi

Muutama vuosi sitten kirjoitin ensimmäisen kerran tässä musiikkiaiheisessa blogissani jalkapallosta. Nyt, maailman taitavimpien naisjalkapalloilijoiden pelejä katsellessa huomaan pohtivani, että musiikkia ja jalkapalloa yhdistävät ainakin sellaiset käsitteet kuin tempo, rytmi, muoto, teema, erilaiset symbolit ja voimakkaat tunteet.

Naisten jalkapallon MM-kisojen tunnusvideossa todetaan, että jalkapallo yhdistää ihmisiä eri puolilla maailmaa. Muita avainsanoja ovat ilo, intohimo, rakkaus, toivo ja rauha. Myös nämä teemat minun on helppo liittää musiikkiin. Ja musiikin lisäksi moniin muihin sellaisiin elämänsisältöihin, jotka edistävät hyvinvointia, elämän merkityksellisyyden kokemusta sekä ihmisten välistä ymmärrystä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien tämän kesän teemoja olivat rauha ja aineettoman kulttuuriperinnön merkitys. Laajassa ja monimuotoisessa ohjelmatarjonnassa teemat olivat vaihtelevasti esillä, mutta tärkeintä mielestäni oli, että rauha ylipäätään oli valittu teemaksi. Festivaalin yhteydessä pidettiin muun muassa seminaari, jossa asiantuntijat ja taiteilijat eri puolilta maailmaa esittelivät aineettoman kulttuuriperinnön projektejaan, joita oli toteutettu aseellisten konfliktien keskellä olevien ja niistä toipuvien ihmisten kanssa. Minulle jäi epäselväksi, oliko juuri näiden projektien suunnittelussa tai toteutuksessa hyödynnetty esimerkiksi musiikkiterapeuttien asiantuntemusta. Musiikkiterapeuttien maailmanjärjestö WFMT on koonnut sivustolleen kokemuksia, materiaalia ja ohjeistusta musiikkiterapeuteille työskentelystä kriisialueilla ja sotaa paenneiden lasten ja aikuisten kanssa. Tähän liittyvä aiempi kirjoitukseni löytyy täältä.

Niin musiikki kuin jalkapallokin voivat olla hyvin monella tasolla ilon ja hyvinvoinnin lähteitä, rakkauden ja jopa intohimoisen omistautumisen kohteita.  Osa ihmisistä on oman alansa taitureita, kilpailuissa menestyviä ja ammattilaisia, pieni osa huippulahjakkuuksia ja kansainvälisiä kuuluisuuksia.  Sitten meillä on valtava joukko eritasoisia harrastajia, jotka nauttivat omien taitojensa ja tietojensa kehittymisestä, yhteisen kiinnostuksen kohteen jakamisesta muiden kanssa tai vaikkapa suosikkien fanittamisesta. Haluamme tehdä ja toteuttaa kaikkea sellaisesta, mikä antaa sisältöä ja merkitystä elämälle.

Yhteinen kiinnostava tekeminen yhdistää ja mahdollistaa toisiin tutustumisen. Voit pelata ja katsoa jalkapalloa tai kuunnella musiikkia, soittaa, laulaa ja tanssia ventovieraiden, erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Mielelläni laajennan näiden mahdollisten yhdessä tekemisten listaa. Yhteinen kiinnostuksen kohdehan voi liittyä vaikkapa ruoanlaittoon, leipomiseen, luontoon, eläimiin, kädentaitoihin, taiteisiin, peleihin ja leikkeihin. Monia asioita voi tehdä yhdessä ilman yhteistä kieltäkin. Kun jonkin toiminnan todetaan tuottavan hyvää yksilöille tai yhteisöille, sen saatetaan todeta olevan ”terapiaa” keholle tai mielelle; metsäterapiaa, leipomisterapiaa, lemmikkieläinterapiaa, neulomisterapiaa tai puutarhaterapiaa.  Monien asioiden suotuisista vaikutuksista löytyykin myös tieteellistä tutkimustietoa, vaikkei niitä itsenäisiksi ja virallisesti hyväksytyiksi terapiamuodoiksi määritelläkään.

Palaan vielä rauhan teemaan, joka on tänä kesänä ja aikaisemminkin noussut esiin niin taide- kuin urheilutapahtumienkin yhteydessä. Maailmanrauhan edistäminen on yksi meidän aikamme valtavia kansainvälisen tason päämääriä. Minkälaiset siihen liittyvät pyrkimykset olisivat minun, yksittäisen ihmisen kokoisia ja minulle omassa arjessani mahdollisia? Yhtenä sellaisena koen osallistumisen toimintaan, joka tuo omaan ja muiden elämään mielekkyyttä, toivon ja sisäisen rauhan tunnetta sekä edistää rauhanomaista rinnakkaiseloa erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien välillä.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend