Juhannuksen soittolista

 In Musiikin merkitys, Musiikki ja hyvinvointi

Tämän juhannuksen soittolistalle valitsisin hääperinnettä mukaillen jotain vanhaa, uutta, lainattua sekä ripauksen bluesia.

Suoratoistopalvelut – ainakin se jota itse eniten käytän – tarjoavat käyttäjilleen auliisti valmiita soittolistoja eri tarkoituksiin. Listojen taustalla häämöttää tutkimustieto siitä, millainen musiikki keskimäärin koetaan esimerkiksi rentouttavana tai aktivoivana, miellyttävänä tai negatiivisia tunteita herättävänä. Tutkimukset eivät kuitenkaan voi laittaa musiikin tyylilajeja paremmuusjärjestykseen, vaan kyse on musiikin ominaisuuksien eli rytmin, melodian, harmonian ja sointivärin erilaisista vaikutuksista. Suoratoistopalveluni algoritmit pyrkivät parhaansa mukaan ymmärtämään myös minun musiikkimakuani ja ennustamaan, mitä milläkin viikolla haluaisin kuunnella. Juuri minulle tarjottu kappalevalikoima osuu joskus kohdalle, toisinaan taas ihmettelen, mistä moiset biisit oikein on temmattu.

Jos olisin viitseliäs, tekisin omat listani ihan itse. Ehkä minulla olisi yksi Top 20-lista, josta löytyisivät elämäni eri vaiheiden rakkaimmat ja merkityksellisimmät kappaleet. Mutta sitä listaa en kyllä missään tapauksessa haluaisi kuunnella automatkoilla, mökillä tai edes illanistujaisissa ystävien kanssa. Sen säilyttäisin ikään kuin pöytälaatikossa ja ottaisin esille kuunneltavaksi vain harvoin. Minun Top 20-listani toisi mieleeni paljon muistoja menneisyydestä, haikeita ja iloisia tunnelmia eri elämänvaiheista. Vähän kuin selaisi vanhoja valokuvia tai kiipeäisi ullakolle tutkimaan sen aarteita.

Taidankin tarvita monta eri soittolistaa. Olen tietoinen Marko Ahtisaaren tieteellis-kaupallisesta Sync Project  -yrityksestä, joka pyrkii kehittämään sovelluksia musiikin kuuntelun vaikutusten hyödyntämiseen erilaisissa arjen tilanteissa. Ei siis terapiaa siinä mielessä kuin mitä musiikkiterapialla yleensä tarkoitetaan, vaan jotain kaikille ihmisille tarkoitettua. Mutta perehdyn tämän yrityksen aikaansaannoksiin sitten vaikka kesäloman jälkeen. Tätä juhannusta ja kesää varten teen soittolistani ihan omien aivojeni algoritmeihin luottaen.

Ihan ensiksi tarvitsen soittolistan lomafiiliksen saavuttamiseen ja ylläpitämiseen. Musiikkia, joka vie ajatukset pois työasioista ja arjen huolenaiheista. Sitä voisin kuunnella heti siitä lähtien, kun istun autoon matkalle juhannuksen viettoon – tai jo tavaroita pakatessa. Se sisältäisi mielimusiikkiani parhaasta päästä. Ennustan kyllä, että kaikki samassa autossa matkaavat eivät olisi minun listani musiikista yhtä innoissaan. Kuulokkeet on hyvä ratkaisu tähän pulmaan.

Sitten on välttämätöntä laatia soittolista rentoutumiseen. Se olisi riippumatossa makailuun, rannalla löhöämiseen, laiturilla istuskeluun ja auringonottoon. Taas taidan käyttää kuulokkeita. Seuraavalle listalle laitetaan ”ain laulain työstäs tee” -musiikkia: uusien perunoiden pesumusiikkia, porkkanamaan kitkemismusiikkia, mansikoiden poimintamusiikkia, pyykkien ripustusmusiikkia ja komeroiden siivousmusiikkia. Saa laulaa myös itse. Koska musiikki edistää tutkitusti motorisia suorituksia, kesämusiikki olkoon siis myös vaikkapa polkujuoksumusiikkia, soutelumusiikkia sekä musiikkia mölkyn pelaamiseen ja tikanheittoon.

Miksi tyytyisin pelkkään digitaaliseen musiikkiin? Livesoittolistalleni valitsen yhteislauluja nuotiolla, lavatanssien haitarimusiikkia, jonkin suosikkiartistini tai yhtyeen keikan, kesäfestivaalien suloisen sekaisen äänitunnelman sekä urkujen soittoa viileässä kirkossa matkan varrella.

Juhannuksen soittolistani taitaa kuitenkin koostua ihanasta yhdistelmästä kappaleita, jotka keskikesän juhlaa kanssani viettävät ihmiset saavat itse kukin valita. Minun ikioma algoritmini ennustaa, että silloin saamme yhdessä kuunnella jotain perinteistä, jotain nyt juuri pinnalla olevaa, jotain ennen kuulematonta ja jotain haikean suloista. Oma valintani riippuu varmaan juuri senhetkisestä mielentilastani. Tai ehkäpä tämän juhannuksen soittolistani sisältääkin kokonaisen äänimaiseman: linnun laulua, laineiden liplatusta, puiden lehtien havinaa, tuulen huminaa, sateen ropinaa – tai ihan vain kesäistä rauhaa ja hiljaisuutta.

Hyvää juhannusta 2018!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend