Kuulen äänesi, kuuntelen sinua

 In Musiikkiterapia

Miltä tuntuu tulla kuulluksi? Miltä tuntuu, jos ei tule kuulluksi ja ymmärretyksi?

Kansainvälisenä puhevammaisten päivänä lokakuussa tutut puheterapeutit kysyivät facebook-päivityksissään: Mitä sanoisit, jos et voisi puhua? Tänään 15.11. vietetään Euroopan musiikkiterapiapäivää, jonka teema on tänä vuonna ”Hearing your voice”. Kuulen äänesi, kuuntelen sinua.

Musiikkiterapeuttina työskentelen paljon asiakkaiden kanssa, jotka eivät eri syistä pysty ilmaisemaan itseään puhuen. Vastaanotollani tapaan vammaisia lapsia ja nuoria sekä aikuisiällä vammautuneita ihmisiä. Ajatuksia, tunteita, mielipiteitä, toiveita, tarinoita pään sisällä, mutta ne eivät tule sanoina ja lauseina ulos suusta. Tapaan myös ihmisiä, jotka ovat tulleet musiikkiterapiaan siksi, että tunteille ja mielessä liikkuville asioille ei löydy sopivia sanoja. Vaikka on kyky puhua, joistain asioista on liian vaikea puhua. Tarvitaan muita keinoja ilmaista itseä, tulla kuulluksi ja ymmärretyksi.

Tuossa englanninkielisessä teemassa luvataan kuulla ihmisen ääntä (voice). Miten ihmisen ääni voi tulla kuuluviin musiikin äänen (sound) kautta? Kun kuuntelemme musiikkia, aistimme rytmiä, säveliä, sointuja ja äänen voimakkuuden vaihtelua. Niistä kuitenkin muodostuu samalla henkilökohtainen tunnekokemus. Musiikki kuulostaa esimerkiksi iloiselta tai surulliselta, synkältä tai valoisalta, lempeältä tai aggressiiviselta. Musiikki herättää meissä tunteita ja tuo mieleen muistoja. Laulujen sanoitusten kautta saatetaan päästä hyvinkin lähelle omia kokemuksia. Tuntuu aivan siltä kuin jokin laulu kertoisi juuri minusta ja minun elämästäni.

Vastaavasti tunnetila voi heijastua tavassa soittaa. Musiikkiterapiassa ei tarvitse osata soittaa. Monista soittimista saa kuitenkin kuuluviin eri sävyisiä ääniä, rytmejä ja melodiakulkuja ilman varsinaista soittotaitoakin. Terapeuttina kuuntelen herkällä korvalla, millaisia ”äänensävyjä” asiakkaan soitossa tai yhteisessä soitossamme on läsnä. Ehkä niistä voi jutella tai työstää niitä vaikka äänittämällä ja kuuntelemalla sitten uudelleen yhdessä. Paitsi soittaa, terapiassa jokainen voi myös laulaa/tuottaa ääntä sekä tehdä omia sävellyksiä ja sanoituksia omalla persoonallisella tavallaan.

Musiikkiterapiatilassa tuotetaan ääntä monin eri tavoin. Itsekin olen välillä paljon äänessä: soitan, laulan, juttelen ja touhuan. Yritän muistaa, että joskus hiljaisuus puhuu enemmän kuin äänet ja sanat. Tärkeintä on pysähtyä kuuntelemaan asiakkaan ääntä sellaisena kuin se musiikkiterapiassa soi ja tulee kuuluviin.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend