Music moves me – musiikki liikuttaa minua

 In Musiikki ja kuntoutus, Musiikkiterapia

Tänään 15. marraskuuta vietetään taas Euroopan Musiikkiterapiapäivää. Tällä kertaa teemana on ”Music moves me” eli ”Musiikki liikuttaa minua”. Kaikilla eurooppalaisilla kielillä tuo musiikkiterapiaan hyvin sopiva sanan monimerkityksellisyys ei toimi, mutta suomeksi kyllä. Liikuttaa, pistää liikkeelle, tuottaa liikettä, saa liikuttuneeksi. Musiikin liikuttava vaikutus on tosiaan samanaikaisesti sekä fyysistä että psyykkistä.

Musiikki aktivoi ja helpottaa liikettä. Tämä on meille tuttua arkielämästä: musiikki voi rytmittää askellusta ja tsempata parempiin suorituksiin sekä arkiliikkujaa että urheilijaa. Samaa vaikutusta voidaan hyödyntää esimerkiksi kävelykyvyn tai muiden motoristen taitojen kuntoutuksessa. Lisäksi musiikki motivoi eri tavalla kuin pelkät sanalliset ohjeet tai harjoiteltavan liikkeen mekaaninen toistaminen. Motoriikan kuntoutukseen perehtynyt musiikkiterapeutti tai musiikin käyttöön perehtynyt fysio- tai toimintaterapeutti osaavat käyttää esimerkiksi instrumenttien soittamista ja tanssimista kuntoutujalle mielekkäinä ja innostavina menetelminä.

Musiikkiterapiassa voi tapahtua paljon ulospäin näkyvää liikettä, kun soitetaan ja lauletaan yhdessä tai liikutaan musiikin tahdissa. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin pään sisäinen liike, mielen liike. Musiikki liikuttaa, koskettaa. Ajatukset, tunteet ja muistot lähtevät liikkeelle. Ne saavat parhaimmillaan kuultavan tai katseltavan muodon improvisaatioissa, omissa sävellyksissä, kuvissa, liikkeissä ja keskusteluissa. Tällöin ajatuksia, tunteita ja muistoja voidaan tarkastella ja käsitellä. Terapeuttina saan kokea asiakkaan liikuttuvan ja liikutun itsekin, kun ollaan yhdessä asiakkaalle erittäin merkityksellisten asioiden äärellä. Terapiaprosessin aikana tapahtuu muutosta, jokin elämässä liikahtaa uuteen suuntaan.

Kun vielä vähän laajennetaan, päästään vaikutuksissa myös ryhmien ja yhteisöjen tasolle – musiikki saa aikaan ”liikehdintää”. Musiikkiin liittyvät harrastukset ja vapaa-ajan aktiviteetit kokoavat ihmisiä yhteisen tekemisen ääreen. Porukkaan kuuluminen ja yhdessä tekeminen edistävät meidän jokaisen mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Hyvää Euroopan Musiikkiterapiapäivää! Annetaan musiikin liikuttaa meitä!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend