Päivän vinkki 2: Rentoudu musiikin avulla.

 In Musiikki ja hyvinvointi

Nyt on hyvä hetki etsiä musiikkia, joka rauhoittaa levotonta mieltä ja kehoa. Jos sinulla on jo ”musiikkilääkekaapissasi” rentoutumiseen sopivaa musiikkia, käytä sitä. Kuuntele omaa oloasi helpottavaa musiikkia sopivasti annostellen aina, kun siihen on tarve. Jo muutama minuutti voi auttaa, mutta jos on mahdollisuus, asetu rauhassa kuuntelemaan.

Musiikki vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti, sekä mieleen että kehoon. Tutkimuksissa on havaittu, että musiikki vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja sitä kautta esimerkiksi hengitykseen ja sydämen sykkeeseen.  Useimpia meistä rauhoittaa musiikki, jonka tempo on hidas ja tasainen ja jossa on vain vähän vaihtelua. Melodialinjat ovat pitkiä ja musiikki saattaa sisältää ”aaltomaista” dynamiikkaa. Joskus erityisesti rentoutumiseen tarkoitettuun musiikkiin lisätään erilaisia luonnonääniä tarkoituksena vahvistaa rentouttavaa vaikutusta.

Jos ryhdyt nyt etsimään itsellesi tai läheisellesi sopivaa rentoutusmusiikkia, kannattaa todellakin kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Musiikin kokeminen on siinä määrin yksilöllistä, että keskimääräisesti sopiva ei sovi kaikille. Ehkä pidät musiikkiin yhdistetyistä luonnonäänistä tai joistain niistä, ehkä pelkät luonnon äänet tai hiljaisuus onkin sinulle parasta musiikkia. Kun itse olen testannut erilaisia rentoutusmusiikiksi määriteltyjä äänitteitä, osalla on ollut aivan toivottu vaikutus minuun, mutta jotkin niistä olenkin kokenut tylsinä, surumielisinä tai jopa ärsyttävinä.

Itseä parhaiten rentouttava musiikki saattaakin olla ylipäätään oma mielimusiikki, olipa se kuinka ei-rentouttavaa jonkun toisen mielestä. Silloin kun eri perheenjäseniä rauhoittaa tyystin erilainen musiikki, on tietysti hyvä, jos löytyy sopu, kuinka kukin voi rentoutua oman musiikkinsa parissa silloin kun siihen on tarvetta.

Huomaan, että olen käsitellyt tässä lähinnä musiikin kuuntelua. Mikä tahansa musiikkiin liittyvä aktiivinen, mieluisa tekeminen – soittaminen, laulaminen, tanssiminen, oman musiikin tekeminen – voi tietysti myös olla juuri sinulle tai läheisellesi se paras rentoutumiskeino.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend