Päivän vinkki 4: Laulusta iloa, voimaa ja lohtua.
Laulamisen hyvää tekevistä vaikutuksista olen aiemmin kirjoittanut otsikolla Laulamisen tiede ja taide. Etenkin yhdessä laulamisessa on erityistä voimaa. Kekseliäisyydellä sitä voi jossain muodossa toteuttaa myös poikkeustilanteessa. Suomessakin on seurattu italialaisten esimerkkiä ja kehitetty parvekelaulajaisia. Lauantaina osallistuin Facebook-tapahtumaan nimeltä Voimalaulajaiset. Kukin lauloi kotonaan, mutta yhteisöllisyyden tunteen pystyi silti aistimaan.
Suomalaisessa kulttuurissa on ollut ok lauleskella myös yksikseen, ainakin jos uskomme laulujen sanoituksia. ’Tääl yksinäni laulelen, kun ilta tullut on’. ’Laulu se on ollut minun iltojeni ilo’. ’Laulan, tanssin, missä ja milloinka vaan’. Näitä riittää. Kuinka monta laulamisesta kertovaa laulua tulee sinun mieleesi?
Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Mitkä ovat sinun lempilaulujasi vuosien varrelta? Yhdistyvätkö ne henkilöihin tai tapahtumiin? Omasta lapsuudestani muistan ainakin äitini laulaman iltalaulun, isovanhempieni kodeissa suosittuja lauluja, koulun kuorossa harjoiteltuja lauluja ja riparilla opittuja lauluja. Osa kauan sitten oppimistani lauluista on edelleen rakkaita, ja monet tuovat erilaisia muistoja mieleen.
Tuleeko laulettua perheen kesken tai lasten kanssa? Löytyisikö Fröbelin palikoiden tai muiden lastenmusiikkiyhtyeiden tuotannosta innostavia laululeikkivideoita, joiden mukana pääsisi laulamaan ja samalla vähän liikkumaan. Pelkkä laulaminenkin voi onnistua äänitteen tai videon mukana, jos se ei muuten tunnu luontevalta. Jos ei keksi, mitä laulaisi, niin jonkin säännön mukaan laulaminen saattaa helpottaa. Laulakaa esimerkiksi aakkosten mukaan, laulu joka kirjaimella (nimi tai laulun ensimmäinen sana A:lla, B:llä jne). Säännöt kannattaa määritellä väljiksi tai tiukoiksi laulajien mukaan. Muita ideoita ovat esimerkiksi laulu, jossa mainitaan jokin kukka, eläin, kulkuneuvo, väri jne. Keksikää itse lisää!