Minun, sinun ja meidän musiikki

 In Musiikin merkitys, Musiikkiterapia

Millainen on sinun suhteesi musiikkiin? Rakastatko kuunnella Sibeliuksen sinfonioita? Nautitko tanssimisesta mielimusiikkisi tahdissa? Rentoudutko kuulokkeet korvilla tai laulatko kuorossa?

Jokaisella meistä on oma, yksilöllinen suhteemme musiikkiin. Musiikki yhdistää meidät myös juuriimme ja kulttuuriimme. Musiikkikappaleet tuovat mieleen muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta, eri elämänvaiheista ja tapahtumista. Muistoihin kytkeytynyt musiikki palauttaa mieleen muistot ja herättää eloon niihin liittyviä tunteita. Millainen olisi sinun ”musiikkielämäkertasi”? Entä elämäsi Top10 biisilista?

Musiikki musiikkiterapiassa

Työssäni musiikkiterapeuttina kohtaan hyvin monenlaisia lapsia, nuoria ja aikuisia. He tulevat terapiaan siksi, että heillä on erilaisia neurologisia ja psykiatrisia pulmia, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä. Musiikki on minun työni väline, mutta sillä on myös henkilökohtaisia merkityksiä sekä jokaiselle asiakkaalleni että minulle itselleni.

Asiakaslapsen tai aikuisen vamma tai neurologinen vaikeus haastaa minut pohtimaan, miten asiakas voi osallistua musiikilliseen toimintaan ja tuoda esiin persoonallista suhdettaan musiikkiin rajoitteistaan huolimatta. Minulle terapeuttina kaikki musiikin kokemisen ja tekemisen tavat ovat yhtä arvokkaita.

Tavoitteellisessa terapeuttisessa työskentelyssä otamme kaikki musiikin mahdollisuudet avuksi löytääksemme asiakkaalle uusia tapoja olla suhteessa omaan itseen ja toimia vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Vaikka työskentely on tavoitteellista, teemme ihan tavallisia musiikkiin liittyviä asioita; soitamme, laulamme, teemme omia biisejä ja kuuntelemme musiikkia yhdessä. Tällöin voimme – terapeutin ja asiakkaan erilaisista rooleista huolimatta – kohdata toisemme myös tasaveroisina tavallisina ihmisinä meitä yhdistävän musiikin äärellä.

Musiikki voimavarana

Musiikki on minulle paitsi työväline, myös voimavara omassa arjessa. Vapaa-aikana kuuntelen usein rauhallista pianomusiikkia rentoutuakseni. Nautin musiikista, joka saa minut liikkumaan tai tanssimaan. Keskittymistä vaativien puuhien taustalle valitsen musiikkia, joka antaa energiaa. Toisinaan taas luonnon rauha ja hiljaisuus ovatkin parasta musiikkia korvilleni.

Monitieteinen musiikintutkimus tuottaa jatkuvasti uutta mielenkiintoisia tutkimustietoa musiikin merkityksistä ja terapeuttisista vaikutuksista. Oma väitöstutkimukseni käsitteli lasten musiikkiterapian tavoitteita. Tällä hetkellä tutkin musiikin ja musiikkiterapian vaikutuksia toimintakykyyn ja mielenterveyteen.

Musiikkivoimavarana.fi

Tässä blogissani kirjoitan musiikista ja sen monista merkityksistä meidän ihmisisten elämässä. Kerron kiinnostavista tutkimustuloksista ja käytännön kokemuksista. Tarkastelen musiikkiin liittyviä ilmiöitä sekä musiikkiterapeutin silmin että tutkijan silmälasien läpi.

Millaiset musiikin merkitykset ja vaikutukset kiinnostavat sinua? Ota yhteyttä ja ehdota aihetta, josta haluaisit tietää lisää.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend