Kesän lapsi mä oon

 In Musiikin merkitys, Musiikki ja hyvinvointi

Juhannusreissulla matkaseuralaiseni keksivät, että kukin vuorollaan saa toivoa kesäaiheista kappaletta, joka sitten etsittiin nuorimmaisen kännykällä suoratoistopalvelusta. Automatka loppui kesken, kun kesäbiisejä löytyi niin paljon. Toivekonserttia oli pakko jatkaa vielä perilläkin.

Musiikki assosioituu voimakkaasti vuodenaikoihin ja juhlapyhiin. Kesämusa kytkeytyy useimmilla meistä lomatunnelmiin ja lomatekemisiin. Mieleen voi tulla nostalgisia ja haikeitakin tunnelmia, esimerkiksi jos matkustaa lapsuuden tai nuoruuden maisemiin. – Muistatko sen juhannuksen, kun istuttiin tällä laiturilla ja hoilattiin Jäätelökesää. – Mikä vuosi se olikaan, kun äkillinen ukkosmyrsky keskeytti näiden festareiden pääesiintyjän konsertin?

Työssäni saan olla jatkuvasti musiikin kanssa tekemisissä. Siksi nautin lomalla erityisesti hiljaisuudesta ja luonnon äänistä. Oman mielimusiikin äärelle pitää toki myös kesän aikana päästä. Suunnitelmissa on siis ainakin kolme festivaalitapahtumaa. Musiikin kuuntelu livenä kuuluu itselläni jostain syystä enemmän kesään kuin talvikuukausiin. Livekonsertissa voin yllättäen nauttia sellaisestakin musiikista, jota en genren perusteella valitsisi tai joka ei digitaalisessa muodossa kuunneltuna kosketa juuri ollenkaan.

Lomapuuhiini sisältyvät tänä kesänä myös kirjoittaminen ja siivoaminen. Siivousta vauhdittamaan käy mikä tahansa hyvän mielen musiikki, mutta kirjoittaessa käytän keskittymistäni tukemaan tiettyä soittolistaa. Lista sisältää pelkkää instrumentaalimusiikkia, joka on minulle sävyltään neutraalia eli ei vie ajatuksiani pois kirjoitustyöstä muistoihin tai voimakkaisiin tunteisiin.

Musiikki ja tanssi kuuluvat yhteen. Parasta kesämusaa on sellainen, joka liikuttaa ihan sananmukaisestikin. Ylipäätään musiikki saa minut parhaiten liikkeelle. Lenkilläkin joskus laulan mielessäni, jos ääneen ei kehtaa.

Sadepäivänä voisi vaikka sukeltaa musiikkimuistoihin. Mitkä olivatkaan minun ja sinun lempikappaleita eri ikävaiheissa? Musiikkielämäkertoja vertaillessa tutustuu ystäviin ja läheisiin uudella tavalla.

Viimeinen oma kesämusiikkitoiveeni liittyy soittamiseen ja laulamiseen. Viulua ei tule soitettua töissä, joten nyt aion kaivaa viulun esiin kotelostaan. Löysin muutamia kiinnostavan näköisiä uusia nuottejakin. Omaksi iloksi soittaminen ja laulaminen – mitä parhainta lomapuuhaa.

Ja näin heinäkuun alkaessa uskotaan Mamban vanhan kesähitin sanoihin: ”Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä”.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend