Päivän vinkki 7: Opettele soittamaan tai verestä vanhaa taitoasi.

 In Musiikki ja hyvinvointi

Mitä musiikkiin liittyvää voisi puuhailla kotona, kun poikkeustilanteen vuoksi siellä vietetään paljon tavallista enemmän aikaa. Juttusarjan aiemmat osat ovat käsitelleet livemusiikin kuuntelua etänä, rentoutumista musiikin avulla, oman musiikkielämäkerran tekemistä, laulamista, musiikin mukaan liikkumista ja levyraadin pitämistä.

Tällä kertaa kyselen, löytyykö kotoasi jokin soitin. Oletko joskus käynyt soittotunneilla tai halunnut aina oppia soittamaan? Mikäli soittelemisesi ei koettele liikaa mahdollisia samassa taloudessa asuvia, nythän voisi olla tilaisuus verestää vanhoja taitoja tai opetella uusia. Tai ehkä voit näyttää tai opettaa toisille perheenjäsenille jotain, mitä olet joskus oppinut.

Soittaminen ei ole pelkästään taito, vaan soittaen voi myös purkaa tuntemuksiaan. Silloin ei olekaan tärkeää, osaako soittaa kaikki nuotit oikein tai muistaako tarkasti, miten joku melodia menee. Tunteet, joita kokee ja ilmaisee, ovat tällaisessa vapaassa soittelussa pääasia.

Jos kotoasi löytyy soitin, mutta soittotaito vielä puuttuu tai on ehtinyt ruostua, niin nykyisin verkosta löytyy sekä ilmaista että maksullista opastusta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastosta löysin lainausmahdollisuuden soitonopiskelukursseihin, tässä linkki sinne: https://www.helmet.fi/fi-FI/Ekirjasto/Verkkokurssit/Opiskele_soittoa_ja_laulua_Rockwaymusiik(103290). Nuoret ystäväni ovat opastaneet minua Youtubesta löydettävien opetusvideoiden pariin. Videoita seuraamalla voi esimerkiksi soittaa kosketinsoittimilla tuttuja kappaleita eritasoisina versioina ilman perinteisten nuottien lukutaitoa. Suomalainen keksintö kuvionuotit on helppo ja hieno menetelmä, jonka avulla jokainen voi oppia soittamaan. Kuvionuoteista löytyy tietoa esimerkiksi Resonaarin musiikkikoulun sivustolta, mutta varsinaista nettiopetusmateriaalia ei ole minun silmiini osunut. Kuvionuottikirjoja on kuitenkin tilattavissa.

Yhdessä soittaminen on aivan erityinen yhdessäolon tapa. Matalan kynnyksenkin yhdessä jammailuun tarvitaan toki soittimia, mutta niitä voi kehitellä kotoa löytyvistä esineistä ja materiaaleista. Kotiorkesteria voi kukin vuorollaan johtaa sovituin käsien liikkein tai taustalle voi laittaa valmista tunnelmaan sopivaa musiikkia, jonka tahdissa yhteissoitto onnistuu.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend